Koliko dugo ćemo moći da živimo na Zemlji? Naučnici predviđaju vreme za još jedno masovno izumiranje, a nije tako daleko

Japanski naučnik sa Univerziteta Tohoku u Sendaiju, Kunio Kaiho, pokušao je da precizno utvrdi kada bi moglo da usledi novo masovno izumiranje, šesto po redu, na Zemlji.
Tokom proteklih 540 miliona godina, Zemlja je izgubila većinu svojih vrsta u relativno kratkom geološkom vremenskom periodu. A Kaiho tvrdi da bi sledeće izumiranje moglo da se desi vrlo brzo, odnosno negde oko 2500. godine. Masovna izumiranja su uglavnom praćena jakim klimatskim promenama, od ekstremnog zagrevanja do ekstremnog hlađenja, i udara asteroida ili erupcija megavulkana. Kunio Kaiho je pokušao da kvantifikuje stabilnost prosečne Zemljine površinske temperature i biološke raznovrsnosti planete i pronašao je uglavnom linearan efekat. To jest, što je veća promena temperature, veći je obim izumiranja. U globalnom hlađenju, najveća masovna izumiranja dogodila su se kada su temperature pale za oko sedam stepeni Celzijusa, ali kada je u pitanju globalno zagrevanje, otkrio je da su se dogodila kada se Zemlja zagrejala za oko devet stepeni Celzijusa.
To je znatno viša temperatura od ranije pomenute, odnosno 5,2 stepena Celzijusa. Ali na toj temperaturi će verovatno doći do masovnog izumiranja u moru, na nivou onih pet izumiranja u prošlosti.
Do kraja ovog veka globalno zagrevanje je na putu da poveća temperaturu površine mora za čak 4,4 stepena Celzijusa. „Globalno zagrevanje od devet stepeni Celzijusa po najgorem scenariju neće nastupiti najmanje do 2500. godine“, predviđa Kaiho, ali naglašava da se izumiranja na Zemlji i na kopnu i u moru već dešavaju, upravo zbog klimatskih promena, prenosi Biogeosciences.
Međutim, nije samo stopa klimatskih promena ono što ugrožava vrste na Zemlji, već i stopa. Najveće masovno izumiranje na Zemlji ubilo je 95 odsto poznatih vrsta u to vreme i dogodilo se pre oko 250 miliona godina. Međutim, današnje zagrevanje se dešava u mnogo kraćem vremenskom periodu zahvaljujući ljudskim emisijama fosilnih goriva. Shodno tome, više vrsta će verovatno izumreti u šestom izumiranju, ne zato što je stepen zagrevanja veći, već zato što se promene dešavaju prebrzo da bi se vrste makar i malo prilagodile.

Izvor: https://phys.org/news/2022-07-bigger-temperature-larger-extinction-event.html

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s