Ima li života na Marsu? Naučnici NASA-e misle da znaju gde bi on mogao biti

Јedan od NASA-inih nedavnih eksperimenata pokazuje da bi roveri mogli da pronađu život na Marsu, ali samo ako buše u tlo dublje od dva metra.
Tamo očekuju da će pronaći neke oblike praistorijskog života, zbog efekata jonizujućeg zračenja na male molekule kao što su aminokiseline. Otkriće određenih aminokiselina na Marsu bilo bi pokazatelj da je na toj planeti bilo života, jer se iz istih razloga aminokiseline koriste za izgradnju proteina na Zemlji. Jedini problem je što su ih uništili kosmički zraci, što znači da su mnogi ostaci života na Marsu odavno nestali. Međutim, prema novim istraživanjima, kosmičko zračenje uništava aminokiseline mnogo brže nego što se ranije mislilo. “Naši rezultati pokazuju da kosmički zraci na površinskim stenama Marsa uništavaju aminokiseline i regolit mnogo brže nego što se ranije mislilo. Trenutne misije rovera na Mars se spuštaju na oko pet centimetara ispod površine, a na toj dubini bilo bi potrebno oko 20 miliona godina za aminokiseline da ga potpuno unište. Dodavanje perhlorata i vode dodatno povećava uništavanje aminokiselina”, rekao je Aleksandar Pavlov iz NASA-inog Centra za svemirske letove Godard u Grinbeltu, Merilend.
Istraživanje sugeriše da bi roveri trebalo da promene mesta i strategije uzorkovanja. Ove misije treba da traže mikrokratere mlađe od 10 miliona godina ili materijal izbačen iz takvih kratera“, naglasio je Pavlov.

Извор: Mars spacecraft may have to dig deep to find traces of life | Space

https://cdn.jwplayer.com/previews/l6d4qP76

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s