Umetnost u doba kasnog kapitalizma 

Da bismo bolje razumeli dinamiku tržišta umetnosti, moramo razumeti nekoliko osnovnih motiva za učešće na njemu. Prema rečima Metjua Slotovera, osnivača Frieze Art Fair-a, postoje tri tipa motivacije (pojedinačnih) kupaca: „čista“ ljubav prema umetnosti, budući profit i društveni kapital. Iako na površini ove motivacije mogu izgledati kao da se međusobno isključuju, kupci su često motivisani kombinacijom jednog ili više faktora. Ljubitelji umetnosti mogu biti stručnjaci koji dobro poznaju istoriju umetnosti i samo tržište i traže dela koja im pružaju estetsku i efemernu vrednost, bez obzira na njihovu buduću cenu.
Međutim, bez obzira na prvobitnu motivaciju, ako kupljeno delo zaista bude prepoznato kao vredno u budućnosti, ovi dobronamerni ljubitelji umetnosti će lepo profitirati od svoje ljubavi ako ikada odluče da prodaju svoju kolekciju. S druge strane, motivisani investitori koji na tržištu umetnosti učestvuju pre svega radi profita često ne mare previše ni za ukus, ni za estetsku vrednost dela u koje ulažu. Svoja ulaganja drže u specijalizovanim skladištima, često lociranim u jurisdikcijama sa slabim poreskim i finansijskim nadzorom. Za takve kolekcionare, umetnost postaje samo još jedno finansijsko sredstvo za diversifikaciju njihovog portfelja.
Poslednja grupa, prvenstveno motivisana društvenim kapitalom, vidi kolekcionarstvo kao priliku da poboljša svoj društveni status. Obično su to novopečeni bogataši koji nakon nagomilavanja finansijskog bogatstva žele da pokažu da su prefinjeni i da imaju dobar ukus. Ulaganje u umetnost donosi društvene privilegije i veze, ali za razliku od filantropskog davanja, omogućava i finansijsku dobit. Ova poslednja grupa aktivno koristi usluge umetničkih savetnika i privatnih kustosa koji im pomažu da svoju kolekciju upotpune delima koja nisu samo dobra investicija već i umetnički relevantna.

Извор: Umjetnost u doba kasnog kapitalizma | kulturpunkt

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s