Koliki je društveni jaz u Nemačkoj?

Trojica naučnika, Tilo Albers, Šarlot Bartels i Moric Šularik, pobliže su sagledali prosperitet Nemaca i razvoj bogatstva od 19. veka.
Jedan od njihovih zaključaka: Nemci su bogatiji nego što se mislilo. I to za dobrih 4.000 milijardi evra. Kako se finansijska situacija menja, prema studiji, zavisi od perioda koji se posmatra. Bogatstvo najbogatijeg procenta stanovništva nije se nesrazmerno povećalo u poslednjih 100 godina. Još 1895. godine jedan odsto najbogatijeg stanovništva je posedovao polovinu bogatstva, a danas ima samo 25 odsto, odnosno četvrtinu.
Jedan od razloga zašto su mnogi bogati ljudi izgubili deo svog bogatstva su zapravo dva rata – Prvi i Drugi svetski rat.
Bombardovana su mnoga preduzeća i zgrade. Pored toga, imovina u vidu nekretnina, akcija i obveznica značajno je izgubila na vrednosti u periodu između dva svetska rata. Hiperinflacija 1923. takođe je izazvala nagli pad bogatstva bogatih u Nemačkoj. Tokom globalne ekonomske krize 1930-ih, poslovna imovina je takođe opala jer su mnoge kompanije izgubile vrednost ili su bankrotirale. Izjednačavanju imovine doprineo je i takozvani Zakon o izjednačavanju tereta (Lastenausgleichsgesetz) u posleratnom periodu početkom pedesetih godina prošlog veka. Svako ko je uspeo da sačuva značajnu imovinu tokom svetskih ratova sada je morao da uplati polovinu svoje imovine (u roku od više od 30 godina) u kompenzacioni fond kao takozvani porez na izjednačavanje tereta. Novac je upotrebljen za finansijsku nadoknadu onih koji su izgubili bogatstvo u ratu. Ovaj porez je Nemačku učinio jednom od najegalitarnijih zemalja na početku posleratnog perioda.

Извор: Koliki je zaista socijalni jaz u Njemačkoj | Gospodarstvo | DW | 08.08.2022

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s