Istorija: Kremlj kaže da se Rusija nije ukaljala kolonijalizmom – da li je to tačno?

U knjizi „Unutrašnja kolonijalizacija: Rusko imperijalno iskustvo” Etkind citira profesora Kazanjskog univerziteta Afanasija Šapova koji je objasnio rusko osvajanje Sibira traganjem za krznom, ključnom komponentom ruskog izvoza koja se može uporediti sa naftom u naše doba.
U Sibiru „mesna plemena su uništena u razmerama koje nisu bile moguće u Indiji; gubici domorodačkog stanovništva su bliži onome se dogodilo u Severnoj Americi”, piše Etkind. Drugi primeri koje istoričari navode su Kavkaski rat, najduži u ruskoj istoriji (1817-1864). Cilj ovog rata je bio osvajanje Severnog Kavkaza koji je bio naseljen nezavisnim planinskim narodima.
O politici u regionu govore i reči carskog namesnika generala Jermolova koji je obećao, na primer, da će zatvoriti Čečene „u njihove zabačene, gladne straćare”: glad je bila jedno od stredstava za postizanje „smirivanja”. Istražitelji primećuju da je čak i naziv ruske ispostave u Čečeniji, tvrđava Grozna, koja je kasnije postala grad Grozni, bila svesno kolonijalna po karakteru. Ermolov je praktikovao kaznene ekpedicije radi „umirivanja gorštaka” i njegovi naslednici su nastavili tu tradiciju.
Rezultat osvajanja Kavkaza je bilo fizičko uništenje i prisilno iseljenje predstavnika gorskih naroda poznato i kao „muhadžirstvo” – progon stotina hiljada Čerkeza sa njihove zemlje. „Čerkezi nas mrze. Mi smo ih potisnuli sa njihovih slobodnih pašnjaka; njihova naselja su razorena, čitava plemena uništena”, pisao je Puškin u „Putovanju u Arzrum”.

Извор: Istorija: Kremlj kaže da se Rusija nije ukaljala kolonijalizmom – da li je to tačno – BBC News na srpskom

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s