Ugalj umesto gasa – Nemačka se vraća termoelektranama 

Cene uglja takođe rastu.
Dok je početkom 2021. na svetskom tržištu još bila dostupna tona po ceni od 64 američka dolara, danas tona uglja košta skoro 400 američkih dolara. U svetu je prošle godine iskopano oko 7,4 milijarde tona kamenog uglja, od čega je skoro polovina u Kini. Same zemlje proizvođači troše ogroman udeo, samo milijardu tona je dostupno na svetskom tržištu.
Operaterima elektrana koje su stavljene iz pogona ponovno pokretanje se isplati uprkos visokim cenama uglja, jer su skočile i cene struje. Međutim, mnoge elektrane se ne mogu ponovo aktivirati jer zbog starosti više ne bi mogle da rade neprekidno. Ali ne samo elektrane na ugalj treba da se vrate na mrežu. Nemačka vlada takođe priprema za početak oktobra uredbu o ponovnom pokretanju već ugašenih elektrana na lignit. To važi i za elektranu Janschwalde u Brandenburgu, koja sa dva bloka može da proizvede koliko i jedna nuklearna elektrana.
Problem: stari blokovi nisu u skladu sa propisima o izduvnim gasovima. Osim toga, postoji i nedostatak osoblja. Ljudi koji su tamo radili odavno su raspoređeni na druga radna mesta.
Извор: Ugljen umjesto plina – Njemačka se vraća termoelektranama | Gospodarstvo | DW | 04.08.2022

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s