Južnokorejski istraživači razvijaju nanotehnološke tetovaže kao uređaje za praćenje zdravlja

Mastilo efikasno radi stvaranjem električnog kola na koži. Može se povezati sa uređajima za elektrokardiogram (EKG) za praćenje srčane aktivnosti, senzorima koji analiziraju znoj, kao i da deluje kao grejač u fizioterapijske svrhe.

„U poređenju sa prethodnim uređajima (e-tetovaže) koji su bili u obliku flastera, ovaj možemo da nanesemo direktno na kožu, što je mnogo udobnije za korisnika“, navodi Stiv Park, profesor nauke o materijalima i inženjeringu na KAIST-u koji je predvodio tim zajedno sa doktorandom, Li Gun Heom.

Da bi napravili mastilo, istraživači su koristili čestice tečnog metala na bazi galijuma, mekog, srebrnog metala koji se takođe koristi u poluprovodnicima ili u termometrima kao netoksična alternativa živi. Ugljične nanocevi ukrašene su platinom koja pomaže u usmeravanju električne energije i povećavaju izdržljivost mastila.

Profesor Park naglašava da se ova smesa smatra biokompatibilnom, što znači da ne oštećuje tkivo.

„Kada se nanese na kožu, čak ni trljanjem tetovaža se neće skinuti, što nije moguće postiči samo sa tečnim metalom“, objašnjava Park. Mastilo se skida sapunom, dodao je, i suši se na koži za manje od 10 sekundi.

Извор: RTS :: Južnokorejski istraživači razvijaju nanotehnološke tetovaže kao uređaje za praćenje zdravlja

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s