Fantomska pretnja i emocionalno zlostavljanje

Nasilje je, prema definiciji, „upotreba fizičke sile u cilju nanošenja povrede, zlostavljanje ili ubistvo“.
Takođe se koristi definicija Svetske zdravstvene organizacije (SZO), „namerna upotreba fizičke sile ili moći, bilo stvarne ili u obliku pretnje, usmerene protiv sebe, protiv druge osobe, grupe pojedinaca ili zajednice koja rezultira (ili akt kada postoji velika verovatnoća da će izazvati) telesnu povredu, smrt, psihičku povredu, smetnje u razvoju ili štetu bilo koje vrste.


Međutim, postoji i emocionalno zlostavljanje koje je u suštini svaki nefizički čin koji može imati negativne emocionalne i psihološke posledice po drugu osobu.

Emocionalno zlostavljanje se često dešava kada se jedna osoba oseća zavisnom od druge i mnogo trpi iz straha da će je izgubiti. Žrtve psihičkog zlostavljanja najčešće su deca i žene, ali i žene mogu biti nasilnici i koristiti psihičko nasilje, a da i ne znaju da se njihov postupak tako zove. Zloupotreba uloge je u suštini pasivna agresija.

Znaci emocionalnog zlostavljanja…

 1. Osećate da vas partner tretira kao da ste dete, da kritikuje i ispravlja vaše postupke koji mu se čine pogrešnim, zahteva da tražite dozvolu za svoje postupke.
 2. Partner vam često nagoveštava da ste gori od njega: da niste toliko obrazovani, da zarađujete manje novca ili da niste lepi po izgledu.
 3. Vaš muž ili žena se smeju vašim mišljenjima i predlozima, kritikuju ih i smatraju ih nerazumnim.
 4. Osećate se kao da hodate na prstima i proveravate da li je vaš partner dobro raspoložen pre nego što otvorite temu.
 5. Prestali ste da se viđate sa mnogim svojim poznanicima ili rođacima, jer ih vaš partner ne voli, jer vas je pred njima sramota zbog načina na koji se ponaša prema vama, ili zato što vas je sramota što ste još uvek sa njim nakon što ste se tako žalili. mnogo o njegovom tretmanu prema vama.
 6. Vaš muž ili žena vas kažnjavaju ćutanjem, uskraćivanjem odobravanja, iskazivanjem naklonosti, seksom ili novcem ako se ne radite onako kako on ili ona želi.
 7. Čujete pretnje da će vas ostaviti kada budete uradili nešto po svom izboru
 8. Čini vam se da je nemoguće ugoditi svom partneru, da će, koliko god se trudili, naći nešto čime će biti nezadovoljan.
 9. Partner vas često krivi za svoje postupke, da je izgubio živce, napio se, ugojio, nije ostvario svoj životni san itd.
 10. Vaš partner iznenada izgubi živce i ima nagle promene raspoloženja, od ljubavi do mržnje za nekoliko minuta.
 11. Često ste ismevani, zadirkivani, a kada ste uvređeni kaže da nemate smisla za humor i da ste previše osetljivi.
 12. Prisiljeni ste na seks ili seks koji vam se ne sviđa, uz pretnju da će za to naći nekog drugog.

Emocionalno zlostavljanje je takođe najčešći oblik zlostavljanja dece.

Emocionalno zlostavljanje dece od strane roditelja ili staratelja smatra se odbacivanjem, ignorisanjem, terorisanjem, vređanjem, prozivanjem, ostavljanjem na kao kaznom, prisiljavanjem.

Kada su deca svedoci nasilja u porodici, to se takođe smatra oblikom emocionalnog zlostavljanja nad njima. Posledice takvih dokaza mogu biti anksioznost, depresija, disocijacija, kao i impulsivnost i agresivnost.

Posledice emocionalnog zlostavljanja su različiti emocionalni i bihevioralni problemi, kako u detinjstvu tako iu odraslom dobu. U detinjstvu takve posledice mogu biti sklonost fizičkoj agresiji i teškoćama u komunikaciji, kao i formiranje različitih poremećaja ličnosti: graničnih, narcističkih i opsesivno-kompulzivnih.

Emocionalno zlostavljana deca razvijaju nesigurne stilove privrženosti, negativne stavove o sebi i odnosima, nedostatak društvenih veština i neprilagođene strategije suočavanja i nisko samopoštovanje.

Odrasli u vezama u kojima su stalno izloženi emocionalnom zlostavljanju često su doživljavali psihičko, fizičko ili seksualno zlostavljanje kao deca, što je rezultiralo neprilagođenim obrascima ponašanja koji ih sprečavaju da budu u stanju da se pravilno organizuju.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s