Tok normalnih reakcija tugovanja

Trajanje reakcije tuge je očigledno određeno koliko uspešno pojedinac bori sa tugovanjem, odnosno kako izlazi iz stanja ekstremne zavisnosti od osobe koje više nema, prilagođava se okruženju u kojem se izgubljena osoba više nije tu i formira nove odnose.
Jedna od najvećih prepreka u ovom prilagođavanju je to što mnogi pacijenti pokušavaju da izbegnu intenzivnu patnju povezanu sa tugom i izbegavaju izražavanje emocija neophodnih za ovo iskustvo.
Bolne reakcije tuge su manifestacija normalne tuge. Pretvarajući to u normalne reakcije, oni pronalaze svoje rešenje.

a) Odložen odgovor.

Ako tuga zatekne osobu u trenutku rešavanja nekih veoma važnih problema ili ako je to neophodno za moralnu podršku drugih, može da pokaže malo ili nimalo tuge nedelju dana, pa čak i značajno više

b) Iskrivljene reakcije.

Odložene reakcije mogu početi nakon intervala tokom kojeg se ne primećuje abnormalno ponašanje ili patnja, ali u kojem se razvijaju određene promene u ponašanju osobe, obično ne tako ozbiljne da bi zahtevale posetu psihoterapeutu. Ove promene se mogu posmatrati kao površne manifestacije nerazjašnjene tuge. Mogu se razlikovati sledeće vrste takvih promena:

(1) povećana aktivnost bez osećaja gubitka, već sa osećajem blagostanja i ukusom za život; aktivnost koju pacijent preduzima je ekspanzivna i avanturistička, po izgledu se približava aktivnostima kojima se izgubljena osoba nekada posvetila

(2) pojava simptoma ponašanja izgubljene osobe: ovakvo formiranje simptoma „identifikovanjem“ mora se razlikovati od niza drugih psihosomatskih stanja

(3) promene u odnosima sa prijateljima i rođacima; osoba je iritirana, ne želi da je neko uznemirava, izbegava prethodnu komunikaciju, plaši se da bi svojim stavom i gubitkom interesovanja za njih mogla da izazove neprijateljstvo svojih prijatelja, razvija se socijalna izolacija i osobi je potrebna ozbiljna podrška da povrati svoje društveni odnosi.

(5) Iako se neprijateljstvo proteže kroz sve odnose, može postojati i nasilno neprijateljstvo prema određenim pojedincima; često je upućuju psihoterapeutu, koji se gorko optužuje da ne radi svoj posao.

(6) Mnogi ljudi, shvatajući da je osećanje neprijateljstva koje se u njima razvilo nakon gubitka voljene osobe potpuno besmisleno i da im umnogome kvari karakter, žestoko se bore protiv tog osećanja i prikrivaju ga koliko god je to moguće. Kod nekih od njih, koji su uspeli da sakriju neprijateljstvo, osećanja su se takoreći „ukočila“, a ponašanje je tek formalno i automatizovano.

(7) Dalji gubitak interesovanja oblika društvenog delovanja. Čovek se ne može odlučiti ni za kakvu aktivnost, strastveno teži za aktivnošću, neće početi ništa da radi ako ga neko ne podstakne. Izgubljena je odlučnost i inicijativa. Dostupna je samo zajednička aktivnost, on ne može delovati sam.
Ništa, kako mu se čini, ne obećava nagradu, rade se samo obične svakodnevne stvari, štaviše, stereotipno i bukvalno korak po korak, od kojih svaka zahteva veliki napor i za njega je lišena bilo kakvog interesa.

(8) Oštećenje sopstvenog ekonomskog i društvenog položaja. Čini se da ovo produženo samokažnjavanje nije povezano sa ostvarenjem nekog posebnog osećanja krivice.

(9) Ovo na kraju dovodi do reakcije tuge koja poprima oblik izražene depresije sa tenzijom, uznemirenošću, nesanicom, osećanjem bezvrednosti, teškim samookrivljavanjem i jasnom potrebom za kaznom.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s