Sanja Petrović Todosijević: U socijalizmu je zbog škole bilo lakše preskočiti klasu 

Jugoslovenski školski sistem, koji će predstavljati i okvir za sprovođenje nove politike obrazovanja i vaspitanja, trebalo je da doprinese stvaranju “odvažnog socijalističkog čoveka”.
Donošenjem takve odluke koju je, naravno, tek trebalo sprovesti u život, što nije bilo nimalo lako ni uvek uspešno, nova jugoslovenska vlast, izrasla iz rata i revolucije pokazala je političku zrelost jer je vrlo brzo shvatila da je u uslovima kada se zemlja još uvek suočavala sa strahovitim posledicama Drugog svetskog rata, problemima obnove i izgradnje, pitanje formiranja modernog školskog sistema u direktnoj vezi sa izgradnjom socijalističkog društvenog poretka pa i opstankom komunista na vlasti.
Izgradnjom modernog školskog sistema u Jugoslaviji uglavnom pod pokroviteljstvom UNESCO-a, agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu osnovane 1946., nova jugoslovenska vlast je ispoljila još jedan važan znak vitalnosti. Vrlo dobro je razumela karakter promena koje su nastupile u Evropi i svetu po okončanju Drugog svetskog rata. S tim u vezi je bila spremna da svest o promeni implementira u definisanje različitih politika pa i politike obrazovanja i vaspitanja. Skoro da nema države koja u godinama posle Drugog svetskog rata nije bila suočena sa zahtevom za reformisanje školskog sistema. Mnoge od tih reformi poput engleske, francuske, nemačke, američke, japanske pa i sovjetske bile su kao i jugoslovenska sprovedene pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija koja je u godinama posle 1945. insistirala na implementaciji dva ključna principa u okvire aktuelnih politika obrazovanja i vaspitanja.
To su bili antifašizam i koegzistencija.

Извор: Sanja Petrović Todosijević: U socijalizmu je zbog škole bilo lakše preskočiti klasu – Portal Novosti

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s