Pamćenje, mišljenje i rasuđivanje kao temelj funkcije mozga 

Šta je binarni format informacija?
To je najjednostavniji oblik beleženja informacija koji postoji u prirodi, što činimo i kada želimo da imitiramo prirodu.
Dakle, u ovom terminu, binarno označava nešto što se sastoji od samo dva karaktera ili dva kvanta. Ta dva znaka su, znak nula i znak jedan. Nula je pozicija kada nema električnog impulsa, a jedan je pozicija kada postoji električni impuls.
Dakle, svaka pozicija može imati oblik nula ili oblik jedan.
Šta dalje?
Može li samo to opisati sve informacije koje bi trebalo da se zabeleže? Ne može samo po sebi, ali može na sledeći način: ako imamo na raspolaganju određeni broj pozicija na kojima se može napisati 0 ili 1, recimo dvadeset, a ako kombinujemo samo ta dva znaka u redosledu od dvadeset pozicija. , možemo dobiti ogroman broj različitih redosleda zapisa među tih dvadeset pozicija. Matematički proračun kaže da se radi o broju od više od milion različitih redova. Ako svaki podatak povežemo sa drugačijim redosledom od navedenih dvadeset pozicija, već postoji mogućnost da na ovaj način zabeležimo milion različitih informacija, a da se zapisi ne ponavljaju ni jednom. Da ne pominjem mogućnost da se zapiše niz koji sadrži dvadeset pet ili trideset pet ili recimo niz od stotinu pozicija u kojima se na svakoj poziciji može napisati 1 ili 0. Dobija se milion miliona različitih nizova, odnosno mogućnost snimanja miliona miliona različitih informacija a da se nikada ne dođe do zabune.
Svaka informacija ima svoj poseban redosled,  odnosno, sopstveni kod, kako se još naziva. Najslikovitiji, najvizuelniji prikaz nečeg sličnog može se videti u tzv bar kodovi fabričkih proizvoda. Svaka serija bilo kog proizvoda na svetu ima svoju šifru i svaki proizvod u toj seriji ima svoj kod, a da se nikada ne ponavlja isti kod za sve serije proizvoda i za sve pojedinačne proizvode koji su proizvedeni od početka upotrebe snimanja do sada u celom svetu.svetu. Sistem je kvantni, binarno kodiran sličan onom u računaru. Baš tako. Sve informacije snimljene u našem računaru su kodirane, snimljene kombinacijom njihovog binarnog niza i trajno utisnute u tzv. hard memorijski disk koji se nalazi u računaru ili na prenosivom medijumu koji komunicira sa računarom kao što je DVD disk, CD disk ili USB stick.

Извор: Pamćenje, mišljenje i rasuđivanje temelj funkcije mozga – Večernji.hr

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s