Ljudsko telo se obnavlja svakih 7 godina, zašto onda starimo?

Naša tela se sastoje od triliona ćelija, ali ćelije koje su danas u našem telu nisu potpuno iste kao ćelije koje su bile u našem telu juče. Vremenom ćelije stare i oštećuju se, ali se i neprestano razmnožavaju i obnavljaju.

Ova stalna ćelijska aktivnost postala je osnovna ideja popularne ideje da se svaka ćelija u našem telu, od trepavica do jednjaka, potpuno zamenjuje novom u roku od 7 godina. Da li je ta teorija tačna? Ne potpuno. Iako je tačno da se neke naše ćelije potpuno obnavljaju i zamenjuju novima, briga o ćelijama u našem telu ostaje ista od dana rođenja do dana smrti.

Većina ćelija kože i creva se zamenjuje veoma brzo, najverovatnije u roku od nekoliko meseci, kaže Olaf Bergman, glavni naučnik na Odeljenju za ćelijsku i molekularnu biologiju na Institutu Karolinska u Stokholmu. Ćelije u jetri se sporije regenerišu; za neophodne studije, naučnici Instituta su analizirali tkivo jetre i otkrili da se većina tkiva jetre zameni u roku od 3 godine.

Ćelije u drugim organima se repliciraju sporije. Primer je srce, u kome se samo 40% svih ćelija menja tokom života, dok je ćelijama našeg skeleta potrebno oko 10 godina da se u potpunosti repliciraju. U mozgu, obnavljanje ćelija je još sporije i samo oko 1,75% svih ćelija u mozgu se obnavlja godišnje.

Međutim, ako se koža stalno obnavlja, zašto tačno na koži najbrže vidimo znake starenja? Naučnik Bergman je objasnio da bez obzira na to koliko su teoretski mlade naše ćelije, mi se osećamo starijima kako starimo zbog našeg biološkog doba.

Dok organi obnavljaju svoje ćelije, organi nastavljaju da stare zbog promena u ćelijama koje se repliciraju, kao što su mutacije, rekao je Bergman. Kako se ćelije repliciraju, DNK se kontinuirano deli i kopira. Mutacije se tako mogu akumulirati i uticati na život ćelije.

Čak i ako su ćelije u delovima našeg tela relativno nove, naša stara, često kopirana DNK garantuje da ćemo se osećati svake godine koja je prošla i da se stoga osećamo mladima ili starijima i starijima.


Прикажи мање

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s