Dramatične prognoze: Prinosi pšenice bi mogli pasti 7% za svaki stepen Celzijusa zagrevanja

Prinosi pšenice mogli bi da padnu za sedam odsto za svaki stepen Celzijusa globalnog zagrevanja, upozorili su stručnjaci Inicijative za pšenicu.

“Proizvodnju pšenice će narednih godina otežavati klima koja se sve više menja, a brojne studije ukazuju na pad prinosa od sedam odsto za svaki stepen povećanja temperature”, navodi se u strateškom dokumentu inicijative.
Smanjena dostupnost vode već značajno utiče na regione koji se navodnjavaju, a očekuje se da će problem biti dodatno pogoršan smanjenim nivoom podzemnih voda i padavina, upozoravaju autori dokumenta. Pritisak da se smanji upotreba veštačkih đubriva i pesticida kako bi se ublažilo zagađenje životne sredine će takođe verovatno porasti, dodaju oni. Inicijativa ističe da su prioriteti njihovog istraživanja unapređenje genetičkog diverziteta i razumevanje biologije korena i zemljišta, a u njima su angažovani agronomi, predstavnici vlada i kompanija za oplemenjivanje biljaka. Inicijativa za pšenicu osnovana je 2011. godine i povezuje istraživače širom sveta sa ciljem poboljšanja snabdevanja hranom. U 2020, oni su sprovodili oko 770 istraživačkih projekata u vezi sa pšenicom samo u Australiji, Kanadi, Kini, Španiji i SAD, navodi se u izveštaju. U izradi strateškog dokumenta učestvovali su agronomi, vlade i kompanije koje se bave oplemenjivanjem bilja. Gotovo četvrtina proizvedene pšenice plasira se na svetska tržišta, za razliku od pirinča, koji se uglavnom konzumira u matičnim zemljama proizvođača, napominje agencija dpa. U svetu se skoro četvrtina pšenice trguje na međunarodnom tržištu, za razliku od pirinča, koji proizvođači uglavnom koriste na domaćem tržištu.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s