Naučno je dokazano da političari žive duže od običnih ljudi

U mnogim zemljama nejednakosti prihoda i bogatstva rastu od 1980-ih. Procenjuje se da jedan procenat ljudi koji najviše zarađuju u svetu zarađuje 20 procenata ukupnog prihoda. Ali nejednakost se ne odnosi samo na bogatstvo – elitne grupe takođe imaju prednosti u odnosu na ostatak društva u oblastima kao što su obrazovanje i zdravstvo. Takođe, žive duže.
Očekivani životni vek od jednog procenta najviših zarađivača u SAD je skoro 15 godina duži od jednog procenta najnižeg, izveštava The Conversation, mreža neprofitnih medija koji objavljuju vesti i istraživačke izveštaje na mreži, uz prateće ekspertsko mišljenje i analizu. Obično visokoobrazovani i sa platama znatno iznad prosečnog nivoa stanovništva, političari su jedna važna elitna grupa. Često ih optužuju da su previše različiti od onih koje predstavljaju i da su spori u donošenju politika koje bi poboljšale dobrobit običnih ljudi.
U nedavnoj studiji, The Conversation je istraživao razlike u mortalitetu između političara i javnosti. U najopsežnijoj analizi do sada, zasnovanoj na podacima iz 11 zemalja sa visokim dohotkom (Australija, Austrija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Novi Zeland, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države), otkrili su da političari uglavnom žive duže od populacije koju predstavljaju.
Ranije su slične studije koje su pratile dugoročne trendove zdravstvenih nejednakosti bile fokusirane na samo nekoliko zemalja, kao što su Švedska i Holandija.
Nova studija je, međutim, zasnovana na više od 57.000 političara, koristeći istorijske podatke koji su u nekim slučajevima seli dva veka unazad. U skoro svim zemljama, političari su imali sličnu stopu smrtnosti kao i opšta populacija

Извор: Politicians live longer than the populations they represent: new research

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s