Da li i na tržištu nekretnina sledi kolaps?

Ako nekog profesionalnog investitora na berzi pitate je li dobra investicija koja se iz svoje godišnje zarade može isplatiti tek za 20 godina, odgovor će vam biti izričito negativan. Takva je sad situacija i na tržištu nekretnina u Srbiji: ako vam je potrebno od 20-25 godinu da godišnjim rentama isplatite novoizgrađenu nekretninu, onda znajte da su cene ekstremne i da, prema investicionim kriterijumima, predstvljaju vrlo opasnu investiciju.

Srpske banke koje imaju hipoteke, sada na mnogo jednostavniji i brži način nego u 2008. godini, mogu aktivirati prodaje nekretnina onih lica koju ne mogu da plate rate što nam sugeriše da bi eventualni kolaps nekretninskog tržišta mogao biti dosta brži neko pre 14 godina.

S jedne strane imamo enormnu gradnju stanova i kuća uz sadašnji efikasniji model aktiviranja bankarskih hipoteka dok s druge strane imamo pad kupovne moći u kombinaciji sa rastom kamate na stambene kredite. Sve navedeno može jako brzo i iznenadno stvoriti ogromnu ponudu nekretnina na tržištu što bi definitivno rezultiralo oštrim padom cena i ulaskom u faze straha, očaja i panike na tržištu.

Ne želimo da budemo pesimisti već da realno sagledamo situaciju, da shvatimo da se sve u ekonomiji kreće u talasima i da ništa večno ne raste.

Osnovna investiciona logika koja ima potvrdu u istoriji kaže – kupujte na cenovnom dnu i prodajte na cenovnom vrhu!

Nekretnine su sad na svom vrhu, berza je u padu. Mislite o tome!

Извор: Da li i na tržištu nekretnina sledi kolaps?

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s