Autoritativni roditeljski stil najpogodniji za dijete

Istraživanja sugerišu da je autoritativni stil najpogodniji za dijete. On je povezan sa boljim socijalnim vještinama kod djece, korištenjem adekvatnih strategija učenja i služi kao protektivni faktor od nastanka raznih psiholoških smetnji. Budući da autoritativni roditelji postavljaju jasne zahtjeve i pravila, ali i pružaju podršku, njihova djeca imaju visoko samopouzdanje i orijentaciju ka postignuću. U ovakvim porodičnim sredinama može doći do punog razvoja djetetovih kreativnih potencijala.

Autoritarni roditelji imaju visoka očekivanja od djece, ali pružaju malo emocionalne podrške. Zbog toga djeca ovakvih roditelja nerijetko imaju sniženo samopouzdanje, slabije socijalne vještine i doživljavaju veću frustraciju u susretu sa zadacima. Nije neuobičajeno da ovakvi roditelji često pribjegnu i upotrebi fizičke kazne kao vaspitne metode, što može biti vrlo štetno za dijete.

Roditelji sa permisivnim stilom odgajanja su vrlo emocionalno bliski sa djecom, ali malo kontrolišu njihovo ponašanje i ne očekuju zrelo ponašanje od njih. Odsustvo jasnih pravila u odnosu dovodi do toga da su djeca ovakvih roditelja kasnije slabije prilagođena u školi, jer se tu od njih očekuje da slijede pravila, na šta djeca nisu navikla. Osim toga, lako se može desiti da se djeca ovakvih roditelja odaju prestupničkom ponašanju. I djeca permisivnih roditelja, kao i djeca autoritarnih, podložnija su pojavi psiholoških smetnji,  kao što su depresivnost i anksioznost.

Извор: Autoritativni roditeljski stil najpogodniji za dijete

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s