Naučnici savetuju: Blizance treba odgajati kao jedinstvene osobe

Psihološkinja Bojana Dinić u „Uranku“ na televiziji K1 ukazuje na to da sprovedena istraživanja pokazuju različite informacije o tome u kojoj meri je određena osobina nasledna.

– Osobine ličnosti kao što su, recimo, nečija sklonost ka doživljavanju negativnih emocija ili ka ekstrovertiji je nasledna u procentu od nekih 40 odsto. Inteligencija tu prednjači zato što je nasledna čak 70 odsto. Dakle, genetika određuje koliki će naš intelektualan domet biti, ali je sredina ta koja ga oblikuje i razvija.

Dinić smatra da bi blizance trebalo odgajati kao jedinstvene osobe i da za to postoje praktični saveti.

– Ako se ranije blizanci nisu odvajali, onda ne bi trebalo da budu u različitim odeljenjima. Sam polazak u osnovnu školu je već dovoljno stresan. S druge strane, i adolescenti su ranjivi na odvajanje, ali u tom periodu se već gradi jedinstveni self i to je nešto što mora da se neguje. Svaki od blizanaca ima svoja interesovanja, svoj krug prijatelja, svoje hobije… i nikako ih ne bi trebalo „gurati“ da sve rade zajedno i nikako ih ne porediti po uspehu.

Psihološkinja Bojana Dinić ukazuje da su blizanci specifični zbog dela života koji provode zajedno, ali i zbog te usmerenosti jednih na druge.

– Naučna istraživanja potvrđuju da oni razvijaju jednu posebnu emocionalnu vezu koja je nešto čvršća kod bliznakinja. To možemo da vidimo u situacijama kada, recimo, jedna sestra ima intervju za posao, a druga automatski zna kako se njena sestra oseća na razgovoru za posao.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s