Henri Kisindžer: Zelenski je slučajni predsednik koji je obavio istorijsku misiju. Putin? On više ne zna meru (politička analiza)

Kisindžer potvrdno odgovara na pitanje da li je Drugi hladni rat potencijalno još opasniji od Prvog hladnog rata. Obe supersile sada po prvi put imaju uporedive ekonomske resurse, a tehnologije uništavanja su još strašnije, posebno sa pojavom veštačke inteligencije.

On ne sumnja da su Kina i Amerika sada protivnici. „Ne verujem da je svetska dominacija kineski koncept, ali može da se desi da postanu tako moćni. A to nije u našem najboljem interesu“, upozorava Kisindžer.

„Mi na Zapadu imamo naizgled nespojive zadatke. Potrebne su vam odbrambene institucije sposobne da se nose sa savremenim izazovima. Istovremeno, potreban vam je neki pozitivan izraz vašeg društva da uložite te napore u ime nečega, jer će u suprotnom Vi imate koncept saradnje sa drugim društvom, jer sada ne možete da smislite bilo kakav koncept da ih uništite. Dakle, dijalog je neophodan“, rekao je Kisindžer.

Ali dijaloga nema, osim da se promene optužbe. Kisindžer kaže da je zato duboko zabrinut kuda idemo.

„Druge zemlje će takođe želeti da iskoriste ovo rivalstvo bez razumevanja njegovih jedinstvenih aspekata“, kaže on. Dakle, ulazimo u veoma težak period, predviđa 99-godišnji diplomata.

Извор: Kisindžer: Zelenski je slučajni predsednik koji je obavio istorijsku misiju. Putin? On više ne zna meru – Svet – Dnevni list Danas

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s