Novi rekord prenosa podataka: neverovatnih 1,02 petabita u sekundi

To je milion gigabita koji se kreće niz liniju svake sekunde. Rekord je postavio tim sa Nacionalnog instituta za informacione i komunikacione tehnologije (NICT) u Japanu, prenoseći podatke na udaljenosti od 51,7 kilometara.
Drugim rečima, ovde postoji dovoljno propusnog opsega da se prenosi ne samo jedan 8K video feed ili sto ili hiljadu 8K video feedova, već 10 miliona 8K video feedova istovremeno.
Jedan od uzbudljivih aspekata novog rekorda brzine prenosa podataka je to što su istraživači to postigli koristeći optičku mrežu koja se ne razlikuje od onih koje se trenutno koriste za internet infrastrukturu. To bi, kažu istraživači, trebalo da olakša buduće nadogradnje ove vrste brzine.
Pre samo godinu dana, istraživači sa istog instituta dobijali su maksimalnu brzinu od oko trećine onoga u čemu su sada uspeli, pokazujući brz razvoj tehnologije. U eksperimentu je korišćeno višežilno vlakno prečnika 0,125 mm (MCF), sa multipleksiranjem po talasnim dužinama (VDM) koji deluje kao magični sastojak: Ova tehnologija znači da se signali različitih talasnih dužina šalju istovremeno preko linije. Ukupno 801 paralelni kanal talasne dužine bio je spakovan u istoj liniji.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s