Bendžamin Baton u stvarnom životu! Molekularni biolog sa Harvarda tvrdi da je preokrenuo proces starenja

“Studije o tome da li će genetska intervencija za revitalizaciju miševa učiniti isto za ljude su u ranoj fazi. Proći će godine pre nego što se pokusi na ljudima završe, analiziraju i, ako su bezbedni i uspešni, dovedu do masovne upotrebe i odobrenja. Dok čekamo da neka nauka utvrdi da li i mi možemo da resetujemo svoje gene, postoji mnogo drugih načina da usporimo proces starenja i naše biološke satove“, rekao je Sinkler.
„Najvažniji saveti su jednostavni: fokusirajte se na biljnu ishranu, jedite ređe, spavajte dovoljno, vežbajte 10 minuta tri puta nedeljno da biste održali mišićnu masu, ne zamarajte se sitnicama i zabavljajte se sa prijateljima. rekao je Sinkler.
Sva ova ponašanja utiču na naš epigenom, proteine i supstance koje se nalaze kao pege na svakom genu, čekajući da im se kaže „šta da radimo, gde da radimo i kada da radimo“.
Epigenom bukvalno uključuje i isključuje gene. Ljudsko ponašanje i njegovo okruženje igraju ključnu ulogu u tome. Recimo da ste rođeni sa genetskom predispozicijom za srčane bolesti i dijabetes, ali pošto ste vežbali, umereno jeli, dobro spavali i upravljali svojim stresom veći deo svog života, moguće je da se ovi geni nikada ne bi aktivirali. Tako, kažu stručnjaci, možemo uzeti deo naše genetske sudbine u svoje ruke.

https://www.jutarnji.hr/life/znanost/benjamin-button-u-stvarnom-zivotu-molekularni-biolog-s-harvarda-tvrdi-da-je-preokrenuo-proces-starenja-15206272Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s