ZA TRI DANA PRONAĐENA TELA ČETVORICE MLADIĆA Svi izvršili samoubistvo, psihijatar: “Najčešći okidač za samoubistvo muškaraca su emotivni problemi i uglavnom to urade iz prvog pokušaja”

Prema jednoj studiji koja je rađena u SAD, čak u 62 odsto slučajeva samoubistva mladih muškaraca, problemi sa partnerom su bili glavni doprinoseći činilac u odluci da se oduzme sopstveni život.

  • Veliki broj mladih muških osoba koje izvrše suicid, prethodno nemaju istoriju suicidalnosti, odnosno to im je prvi pokušaj – naglašava on i dodaje da je depresija kao mentalni poremećaj čest uzrok samoubistva, kako kod muškaraca, tako i kod žena.
  • Glavni simptomi depresije su gubitak energije, gubitak interesovanja, nemogućnost da se oseti zadovoljstvo, bezvoljnost, smanjeno samopoštovanje, prekomerni osećaj krivice, gubitak apetita, nesanica i psihomotorna usporenost. Ovo je često praćeno iritabilnošću, problemima u koncetraciji i strahovima. Kod mladih ljudi, upotreba alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci (često u cilju samoinicijativnog ublažavanja depresivnih simptoma) često dodatno komplikuje depresiju i značajno povećava rizik od suicida – naglašava on.

Prema njegovim rečima, rad na prevenciji depresije i suicida među mladima bi trebalo da bude jedan od najvažnijih zadataka ne samo psihijatara već i celog društva.

Извор: ZA TRI DANA PRONAĐENA TELA ČETVORICE MLADIĆA Svi izvršili samoubistvo, psihijatar: “Najčešći okidač za samoubistvo muškaraca su emotivni problemi i uglavnom to urade iz prvog pokušaja”

1 mišljenje za “ZA TRI DANA PRONAĐENA TELA ČETVORICE MLADIĆA Svi izvršili samoubistvo, psihijatar: “Najčešći okidač za samoubistvo muškaraca su emotivni problemi i uglavnom to urade iz prvog pokušaja”

  1. Fadil Jonuz Autor članka

    Volim

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s