Cirkon hipersonične rakete daju prednost Rusiji

Američki časopis ističe da bi projektil, iako je još u razvoju i vjeruje se da će biti spreman za upotrebu tek kasnije ove godine, mogao značajno promijeniti tok ruskog rata u Ukrajini, jer će moći biti raspoređen na ruskim krstaricama, fregatama i podmornicama, a može se koristiti protiv morskih i kopnenih ciljeva.

Newsweek je citirao stručnjaka za odbranu Nicholasa Drummonda koji je rekao da će Rusija “sigurno pokušati” upotrijebiti rakete Cirkon kada budu spremne za raspoređivanje. Istakao je da je Cirkon izuzetno skupa raketa, čija se cijena kreće između pet i 210 miliona dolara po raketi, a namijenjena je za napad na brodove, posebno na nosače aviona.

Stručnjak tvrdi da se nova raketa “može koristiti i kao oružje na bojnom polju za uništavanje aerodroma i strateških kopnenih ciljeva, kao što su skladišta municije i goriva, skladišta logističke opreme i tako dalje”.

balkans.aljazeera.net/news/world/2022/6/1/newsweek-hoce-li-ruske-hipersonicne-rakete-cirkon-promijeniti-tok-rata-u-ukrajini

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s