Istraživači misle da su otkrili šta uzrokuje neobično ponašanje reka

Tokom istorije, važni gradovi širom sveta cvetali su duž obala reka. Ali reke mogu biti i destruktivne sile.
Poplave u retkim prilikama mogu naglo pomeriti tokove reka. Ovi događaji „skakanje kanala“, zvani avulzije, izazvali su neke od najsmrtonosnijih poplava u ljudskoj istoriji. Avulzije na kineskoj Žutoj reci ubile su više od 6 miliona ljudi krajem 19. i početkom 20. veka. Slični događaji su povezani sa propadanjem mesopotamske civilizacije duž reka Tigar i Eufrat u današnjem Iraku. U Sjedinjenim Državama, reka Misisipi je mnogo puta promenila svoj tok u poslednjih 7.000 godina. Danas, višestruka kontrolna struktura u centralnoj Luizijani sprečava je da skoči sa obale i spoji se sa rekom Atchafalaia. Međutim, naučnici su otkrili novu klasu avulzija u deltama koje nisu odražavale ni ograničenost doline ni dužinu rukavca.
Ove reke su promenile tok daleko uzvodno od mesta gde su ih uticala jezera ili okeani na njihovim ušćima. Ove delte su bile ili na strmim tropskim ostrvima poput Madagaskara i Papue Nove Gvineje ili u pustinjskim oblastima kao što je Eritreja. Na ovim mestima reke nose izuzetno velike količine nanosa tokom poplava. Kada reke poplave, one erodiraju svoja rečna korita počevši od njihovih ušća i rade unazad daleko uzvodno, slično velikim rekama poput Misisipija.
Međutim, kombinacija dugog tipičnog trajanja poplava i izuzetno velikog opterećenja sedimentom tokom poplava omogućava da erozija napreduje daleko uzvodno. Kao rezultat toga, ove reke mogu značajno promeniti tok iznad zone rukavca gde se avulzije dešavaju u velikim priobalnim rekama.


Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s