Zbog ukrajinskog rata sprema se radikalno naoružavanje i u Japanu: ‘To je prijetnja bez presedana. Već sada možemo vidjeti da je međunarodni poredak ugrožen‘

Nakon što je desetljećima pokazivala militarističku suzdržanost, Njemačka je po ruskoj agresiji na Ukrajinu odobrila ogromno povećanje svog vojnog proračuna od 100 milijardi eura (oko 113 milijardi dolara), što je do prije samo nekoliko tjedana bilo nezamislivo.

  • Pogledajte kako je Njemačka morala odgovoriti na ovu hitnu situaciju u svom dvorištu. Morali su, u vrlo kratkom roku, dramatično povećati svoj proračun kako bi izašli u susret izvanrednom stanju. Japan bi bio neodgovoran kad ne bi predvidio sličnu situaciju i djelovao unaprijed – rekla je dr. Kersten, zaključivši da ukrajinski rat opravdava ovako drastičnu promjenu u japanskoj politici.
  • Ne samo da se Japan suočava s prijetnjom bez presedana u svojim regijama, već sada možemo vidjeti da je liberalni međunarodni poredak ugrožen – poručila je australska znanstvenica.

Kako je vojni proračun Japana lani iznosio oko 47 milijardi dolara, ovo dvostruko povećanje značilo bi da će Zemlja Izlazećeg Sunca za vojsku sada izdvajati skoro 100 milijardi dolara, gotovo kao Njemačka.

Time bi nekadašnji saveznici iz Sila Osovine po visini izdvajanja za vojsku preskočili niz zemalja (Francusku, Britaniju, Rusiju i Indiju), te došli na treće i četvrto mjesto ljestvice, odmah iza SAD-a i Kine.

Извор: Slobodna Dalmacija – Zbog ukrajinskog rata sprema se radikalno naoružavanje i u Japanu: ‘To je prijetnja bez presedana. Već sada možemo vidjeti da je međunarodni poredak ugrožen‘

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s