Švedski film „Trougao tuge” dobitnik Zlatne palme

Ostvarenje „Trougao tuge” švedskog režisera Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme za najbolji film na Kanskom festivalu.

Laureata je odabrao devetočlani žiri na čelu sa francuskim glumcem Vensanom Lendonom, a uručena je na današnjoj završnoj ceremoniji u teatru Gran Limier u Kanu.

„Trougao tuge”, komedija o ratu između društvenih klasa, donela je Ostlundu drugu Zlatnu palmu, a prethodnu je dobio za film „Kvadrat” 2017. godine.

„Želeli smo da kada izađemo iz sale posle javne projekcije imamo o čemu da razgovaramo. Svi se slažemo da je jedinstvena stvar u bioskopu to što film gledamo zajedno. Dakle, moramo da sačuvamo nešto o čemu bismo pričali, ali i da se zabavljamo i zabavljamo”, izjavio je Ostlund.

Drugu n agradu žirija, Gran pri, podelili su belgijski režiser Lukas Dont za dramu „Close” i „Start at Noon” francuskinje Kler Deni.

Nagrada za režiju otišla je u ruke južnokorejskog režisera Park Čanvuka za film „Decision to Leave”.

Južnokorejski glumac Song Kang-ho proglašen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu japanskog režisera Hirokazu Koreede “Broker”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Iranka Zar Amir Ebrahimi za ulogu u filmu “Holy Spider”.

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s