Koliko su blizanci zaista emotivno povezani?

Psihološkim istraživanjem blizanačkih parova se na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu bavi Centar za bihejvioralna istraživanja u psihologiji, jedini takav u našoj zemlji. Tvrdnju o suparništvu muških blizanaca ilustrovao je i primerom igre, to jest testa, koji u istraživanju koriste za merenje rivalstva.

„Tada braću“, objasnio je Milovanović, „stavljamo u takmičarsku situaciju, jedan protiv drugog.“

„Pravilo u toj igri rivalstva je da ako izgubite od svog brata blizanca dobijate kaznu, koju vam daje upravo on. Kazna je jak, neprijatan zvuk. Ono što je zapaženo jeste da braća skoro uvek daju maksimalno trajanje i maksimalnu jačinu kazne. Kod žena je to blaga kazna, koja ne traje dugo“, otkrio je docent dr Ilija Milovanović koji je jedan od istraživača na ovom značajnom projektu stvaranja Registra blizanaca.

Dodao je da blizanci različitog pola, koji jedino mogu biti dvojajčani, imaju povezanost koja je slična tipičnoj braći i tipičnim sestarama.

„Takođe, kod blizanaca uvek važi pravilo da je jedan od njih prodorniji, ekstravertniji, voli da je u centru pažnje, dok je drugi pasivniji, u senci i zaklanja se iza svog blizanca“, napomenuo je Milovanović.
— Read on www.rts.rs/page/magazine/sr/story/2523/nauka/4829356/blizanci-povezanost-emocije.html

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s