Udeo pesticida u voću i povrću koje se uzgaja u EU značajno se povećao u poslednjih 10 godina

Tragovi pesticida u voću uzgajanom u Evropskoj uniji povećali su se između 2011. i 2019. godine, u vreme kada su zemlje članice morale da ograniče njihovu upotrebu i zamene ih drugim supstancama prirodnog porekla, pokazalo je danas objavljeno novo istraživanje nevladine organizacije PAN Europe.
Studija zasnovana na rezultatima analize oko 97.000 uzoraka svežeg voća (breskve, jagode, trešnje, jabuke…) iz 2019. godine pokazuje da je skoro svaki treći uzorak ili 29 odsto bio kontaminiran tragovima hemijskih pesticida u poređenju sa 18 odsto uzoraka od 2011. Devetogodišnja studija je pokazala da su među najzagađenijim voćem: kupine (51 odsto uzoraka), breskve (45 odsto), jagode (38 odsto), trešnje (35 odsto) i kajsije (35 odsto).

Извор: PAN Europe

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s