Noam Čomski: Ko vlada svetom? 

Na pitanje ’Ko danas vlada svetom?’, Čomski je pre svega rekao da je teško odgovoriti na to pitanje. Kada se govori o tome ko vlada svetom, nekako se uvek misli na države. U tom smisli, Amerika je nadmoćna iako to godinama i godinama poriče. Ali, to je samo jedan faktor.

„Države imaju unutrašnju strukturu i unutrašnju raspodelu moći. U SAD godinama unazad snaga je u rukama jednog veoma uzanog sektora – korporativnog bogatstva, privatnog bogatstva i moći. Ova snaga je sve veća i uporno raste u godinama iza nas. Oni imaju svoje pandane ili duplikate koji se sa njima slažu, koji sa njima direktno i u velikom obimu sarađuju i zajednički deluju. I, to je druga dimenzija odgovora na pitanje ’Ko vlada svetom?’.

I, tu je i javnost. Javnost može da ima moć i ponekad zaista ima ogromnu moć.

Možemo da se vratimo na Dejvida Hjuma i teoriju vlasti. Isticao je da je sila na strani onih kojima se vlada. Ako je žele, oni imaju tu moć. Mogu je imati ako prepoznaju mogućnost i prilike da je upotrebljavaju i razvijaju. Ponekad javnost to i radi. I, to je glavna sila koja vlada svetom“, rekao je Noam Čomski.

Извор: Noam Čomski: Ko vlada svetom? | Bonitet.com

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s