Nemačka – podeljena mišljenja o podeljenom društvu

Na Evropskom policijskom kongresu održanom u Berlinu, na tu temu su debatovali poslanica Zelenih i potpredsednica nemačkog Bundestaga Katrin Gering-Ekart, psiholog Ahmad Mansur, šefica policije u Gelzenkirhenu Brita Cur i stručnjak za digitalne tehnologije Nikolaj Horn.

Za poslanicu Zelenih nema sumnje da je većina građana Nemačke demokratski opredeljena. Ona, ipak, smatra da postoje manjinske grupe, koje pripadaju drugoj, nedemokratskoj struji. To su ljudi koji podržavaju rat u Ukrajini i Putina, i koji veruju u teorije zavere oko koronavirusa.

Zbog toga što su u pitanju grupe koje su veoma glasne i koje se trude da dođu u centar pažnje sa svojim uverenjima, neki mogu zaključiti da je društvo podeljeno. Ipak, političarka smatra da te grupe treba pomno posmatrati i kazniti one koji zaplivaju u kriminalnim vodama.

Psiholog Ahmad Mansur je nešto drugačijeg mišljenja, te ističe da je osuda onih koji misle drugačije postala prevelika.

“Naše društvo je uzburkano i treba mu opšti kurs o kulturi debate”, kaže Mansur i dodaje da su granice u kulturi razgovora sve uže, da je tolerancija prema mišljenjima sve manja, te da je to velika pretnja demokratiji.

Šefica policije u Gelzenkirhenu Brita Cur slaže se sa Gering-Ekart i smatra da se većina stanovništva u Nemačkoj ponaša demokratski. Međutim, policija mora da bude na oprezu i u korenu saseče bilo kakve oblike ekstremizma.

To podrazumeva da policija mora da bude dostupna i transparentna kako bi se obračunala sa pojavama ekstremizma, i unutar policijskih snaga i van njih.

Izvor: RTS :: Nemačka – podeljena mišljenja o podeljenom društvu

1 mišljenje za “Nemačka – podeljena mišljenja o podeljenom društvu

 1. Fadil Jonuz Autor članka

  Ko je živeo ili živi u Nemačkoj zna kolikav demokratski kapacitet, snagu i poverenje ima policija kod građana.
  Na toj snazi institucija, uključujući i policiju, počiva jedno od najrazvijenijih, najdemokratskijih i najslobodnijih društava na svetu.
  A ne kao ovde. Svaki crv, grupa crva, gnjida i bezvrednih kreatura se trudi da ništa ne radi po pitanju osnaživanja institucija, lične i kolektivne slobode, već radi na promociji svojih bednih života i aktivnosti.
  Mislim na AŽC, naravno.

  Volim

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s