Feminizam je takođe deo supremacizma, sličan nacizmu, ali vrlo suptilno i neopaženo prolazi kao egalitarizam.

Neke feminističke teoretičarke su tvrdile da se u patrijarhatu standard muškog suprematizma provodi kroz niz kulturnih, političkih i interpersonalnih strategija. Od 19. stoljeća postojao je niz feminističkih pokreta koji su se suprotstavljali muškom suprematizmu, obično usmjerenih na postizanje jednakih zakonskih prava i zaštite žena u svim kulturnim, političkim i međuljudskim odnosima.

Stoljeći evropskog kolonijalizma u Americi , Africi , Australiji , Okeaniji i Aziji opravdavani su stavovima bijele rase . Tokom 19. veka, fraza ” Teret belog čoveka “, koja se odnosi na misao da belci imaju obavezu da društva drugih naroda učine “civilizovanijima”, bila je široko korišćena da opravda imperijalističku politiku kao plemeniti poduhvat. . Thomas Carlyle , poznat po svom istorijskom prikazu Francuske revolucije, Francuska revolucija: Istorija , koji je inspirisao Charlesa Dickensa’ roman Priča o dva grada , tvrdio je da je evropska politika suprematizma bila opravdana na osnovu toga što je pružala najveću korist “inferiornim” domorodačkim narodima.

Međutim, čak i u vrijeme njegovog objavljivanja 1849. godine, Carlyleovo glavno djelo na tu temu, Povremeni diskurs o crnačkom pitanju , naišlo je na loš prijem od strane njegovih savremenika.

hmn.wiki/bs/Racial_supremacism

1 mišljenje za “Feminizam je takođe deo supremacizma, sličan nacizmu, ali vrlo suptilno i neopaženo prolazi kao egalitarizam.

  1. Nepoznato

    Došlo je novo doba koje temeljitije i sa dubokom kritikom posmatra ono što je važilo kao pozitivna politička tendencija.
    Sreća je što više ne može ništa da prođe zdravo za gotovo.

    Volim

Ostavite komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s